preHistorisch Dorp, Eindhoven

Gepubliceerd op 1 april 2024 om 21:55

Wat is het preHistorisch Dorp?

Het preHistorisch Dorp is een openlucht museum waar je de prehistorie kan herbeleven met jagers en boeren en de middeleeuwen met ridders, monniken,  steden en straten. Het museum is al een aantal keer verkozen tot hét kidsproof museum van Noord-Brabant.

Je gaat ver terug in de tijd en wandelt tussen woningen die nagebouwd zijn van vondsten van échte woningen die gevonden zijn in en nabij Eindhoven. Er lopen en werken medewerkers en vrijwilligers (verkleed) in kleding uit die tijd en zij vertellen je van alles over het leven en werk uit de verschillende tijden. Je komt langs de steentijd, bronstijd & ijzertijd, romeinse tijd, vroege middeleeuwen, late middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Je kunt hier zelf rondstruinen of mee met een (gratis) rondleiding.

Naast het rondlopen door de verschillende tijden, zijn er ontzettend veel activiteiten voor kinderen. Zo kan je langs de pottenbakkers en leer je hoe je kan werken met klei, bak je zelf een broodje aan een stok bij het vuur nadat je graan gemalen hebt, kan je vuur maken met een vuursteentje, maar kan je ook met een houten speer werpen en proberen een zwijn te vangen, kaarsen maken, met een ganzenveer schrijven, etc.

Op welke manier ontdek jij het museum?

Je kunt het museum op verschillende manieren ontdekken:

  • Rondstruinen. Je kunt zelf op ontdekking gaan door het museum met of zonder behulp van een plattegrond.
  • Rondleiding volgen. Elke dag is er een rondleiding. Op het marktplein staat een bord waarop de tijd van deze rondleiding staat vermeld. Samen met een 'bewoner' loop je langs de verschillende periodes uit de geschiedenis.
  • Audiotour. Je kunt een gratis audiotour volgen langs de 12 speerpunten. Neem je eigen oordopjes mee, of koop deze voor 1 euro bij de kassa
  • Fotospeurtocht. Je kunt deze voor 3 euro kopen, geschikt vanaf 6 jaar. Er staan in het preHistorisch Dorp allerlei bijzondere gebouwen en objecten. Kan jij alle locaties van de foto's op de juiste plek op de plattegrond zetten? Als dit lukt, laat dan na afloop je gegevens achter en wie weet win jij een mooie prijs! Aan het eind van iedere maand wordt er een winnaar gekozen.

 

Marktplein

Zodra je binnenkomt, loop je op het marktplein. 
Hier zijn verschillende spellen te doen. Denk aan kegelen, steltlopen, kleien en meer oude spellen. Ook is er een poppenkast, wordt er muziek op het plein gespeeld en starten hier de rondleidingen.
Bij ons was vooral het steltlopen in trek. Het begon moeizaam, maar toen ze zagen dat papa en mama het ook (nog) konden werd er druk geoefend en eind van de dag hadden ze het onder de knie. 

Je vindt hier ook het restaurant de Bonte Os waar toiletten zijn en je kan lunchen, borrelen, wat drinken of een ijsje kan halen. We hebben heerlijk geluncht! Het eten was met zorg bereid en was heerlijk. Gerechten op de kaart zijn bijvoorbeeld een broodje 'romeinse tonijn', 'kip zonder kop' of 'Bonten Os Burger'. Ook zijn er poffertjes, soep, boerenfriet, borrelhapjes, gebak en oudhollands snoep. Er zijn daarnaast voldoende vegetarische opties. Denk aan een vega Os Burger, vega worstenbroodje of een broodje/ salade 'humminess'. 
Let op: er kan enkel gepint worden in het restaurant. 

Bij het restaurant werken veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die hier onder begeleiding werkervaring opdoen. Ze leren op deze manier het ritme van een baan kennen en bouwen ervaring op, wat ze betere kansen geeft op de arbeidsmarkt. Ik vind dit soort projecten en leer-werkplekken altijd top!

Middeleeuws Labyrint

Nieuw is het doolhof wat je naast het marktplein sinds dit jaar kunt vinden. Hier dwaal je langs de verschillende rangen en standen die ontstonden in de loop van de middeleeuwen. De stand waarin je je in die tijd bevond werd eigenlijk al bij geboorte bepaald. De uitgang van het labyrint is dus zeer afhankelijk van de ingang die jij kiest...

 

Onze ervaring

Ik ben hier samen met mijn gezin geweest, voor ons allemaal de eerste keer.
Geschiedenis.. om heel eerlijk te zijn was dat niet echt mijn ding op school.. Toen ik gevraagd werd om naar het preHistorisch Dorp te gaan was ik daarom wél nieuwsgierig, juist omdat het een uitje is wat ik zelf waarschijnlijk minder snel zou uitkiezen. 

Het museum heeft me echt positief verrast. 

Het was een ontzettend leuke dag, waarbij er informatie was, maar je dit zelf kon doseren. Je kon zelf bepalen hoe diep je op dingen inging door vragen te stellen aan de bewoners, een uitgebreide museumgids bij de ingang mee te nemen met allerlei weetjes over het verleden, mee te gaan op een rondleiding, etc. of niet. Daarnaast was er ontzettend veel te doen. Veel meer dan ik had gedacht!  Hierdoor was het ook leuk voor de jongste.

 

Hoe zag onze dag eruit?

We konden vlakbij de ingang parkeren en het weer zit vandaag ook mee! Na de regen afgelopen dagen en weken hield ik mijn hart een beetje vast voor vandaag, het is toch veel buiten..
Bij aankomst zijn we eerst een beetje rond gaan struinen en hebben onze ogen uitgekeken bij de verschillende bewoners. We hebben gekeken en geluisterd waar ze mee bezig waren. Heel leuk om te zien! Daarna zijn we met een rondleiding mee gegaan. Mijn geschiedenis was toch wel ver weggezakt, dus ik vond het heel interessant om te horen hoe het ook al weer zat. Er werd enthousiast verteld en er werden tussendoor vragen aan de kinderen gesteld. Ook mijn zoontje (5jr) deed actief mee. Mijn dochter herkende veel uit de lessen op school (die het net heeft gehad over jagers& boeren en de romeinen) waardoor zij gerichte vragen kon stellen en mij aanvullende informatie gaf als we ergens langs kwamen wat ze herkende. Ook leuk dat zij ons weer dingen kon leren. 

Na de rondleiding zijn we heerlijk gaan lunchen en hebben de kinderen op het marktplein gespeeld, waarbij vooral het kegelen en steltlopen een succes was.
Vervolgens zijn we de route gaan lopen van 'oud naar nieuw' waarbij we onderweg allerlei activiteiten hebben gedaan zoals muziek maken, hut bouwen, wild zwijn vangen, hout beschilderen, brood bakken, hout kloven, pennen slaan, een bedel maken van tin, schrijven met een ganzenveer, kaarsen maken, paasei (paasweekend)van wol gemaakt, kruisboogschieten, boogschieten en heeft mijn zoontje een ridder uitgedaagd om te vechten.
We hebben een hele leuke dag gehad! De kinderen vroegen na afloop of we hier snel weer een keer heen konden gaan, goed teken toch?!

Zijn er ook minpunten?

  • Als ik een kanttekening moet maken is dat het voornamelijk buiten is, wat je ook verwacht met een openlucht museum. Er zijn ook wel activiteiten binnen, maar het meeste is buiten. Dat is fantastisch als het goed weer is, maar in Nederland regent het helaas ook veel.. Dat is naar mijn mening wel iets om rekening mee te houden. Je kunt echter ook kaartjes aan de deur kopen, dus mijn advies zou zijn om de weersvoorspellingen in de gaten te houden.
  • Laat je kinderen niet onbegeleid over het terrein lopen. Dit staat overigens ook in de 'dorpsregels' als je het marktplein opkomt. Er zijn vuurtjes en open water. Dit is niet altijd afgeschermd. Tijdens ons bezoek waren er bij de haardjes wel 'bewoners', maar bij het water niet. 

Belangrijke informatie op een rijtje

↬ Geopend sinds afgelopen weekend (30 maart) tot 3 november '24 van dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00.
↬ Tijdens schoolvakanties (regio zuid) en feestdagen wel geopend op maandag.
↬ Gratis te bezoeken voor museumkaarthouders, anders betaal je vanaf 3 jaar €12,50.
↬ Op dinsdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 is het museum ook gratis te bezoeken! (niet voor bso's of groepen)
↬ Er kan gratis geparkeerd worden bij het museum. Op drukke dagen is er mogelijk onvoldoende plek op deze parkeerplek. Er is een tweede parkeerplaats bij Anton Coolenlaan 5 en je loopt dan in ongeveer 15 min naar het museum.
↬ Het museum is ook goed te bereiken met het OV (6 min lopen) en de fiets.

↬ Trek kleding en schoenen aan wat vies kan/mag worden. Er is grote mogelijkheid dat je kleding onder het stro, modder, verf, etc. komt te zitten ;)
↬ Horeca en toiletten zijn aanwezig.
↬ Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, mindervaliden en kinderwagens.
↬ Honden mogen aangelijnd mee.
↬ Er zijn speciale weekenden waarbij er bijzondere gasten zijn (zoals honderden Vikings). Dit kan juist extra leuk zijn, of hierdoor juist drukker en mogelijk bezoek je het museum liever op een 'rustige' dag. Check voor de data van de speciale dagen de website!
↬ Neem wat contant geld mee. Er zijn bepaalde activiteiten waarbij je moet betalen zoals het maken van een bedel van tin. het verzoek is om dit contant te betalen. Bijna alle activiteiten zijn overigens gratis.
↬ In de herberg kan juist enkel met pin betaald worden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.